kép2 1MCM Központ kép22 kép4 kép7

Arany Mikulás Kenyér

Arany Mikulás Kenyér
Nehézségi fokozat: 2
Elkészítési idő: 60
Sütési idő: 20

Hozzávalók:

500 g liszt
60 g cukor
2 tasak élesztő
1 tk só
120 ml tej
60 ml víz
50 g vaj
2 tojás
2 db nagyobb mazsola
1 tojássárgája
2-3 csepp piros ételfesték

Elkészítés

Egy nagy tálban keverjünk össze a lisztet, a sót, az élesztőt és a cukrot. Egy kis fazékban melegítsük össze a vizet a tejjel és a vajjal. Az összemelegített folyadékot adjuk hozzá a bekevert liszthez. Üssük bele a két tojást is. Belisztezett felületen gyúrjuk simára a tésztát 6-8 percig vagy robotgéppel dagasszuk ki. Ezután tegyük egy kiolajozott tálba, kenjük át a tészta tetejét, majd fedjük le, tartsuk meleg helyen és kelesszük duplájára kb. egy órán át. Miután megkelt, borítsuk a tésztát újra a belisztezett gyúrólapunkra és osszuk ketté. Az egyik valamivel legyen nagyobb a másiknál. A nagyobbik tésztát nyújtsuk lekerekített csúcsú hosszúkás háromszög alakúra. Ez lesz a télapó feje és sapkája. A másik kisebb tésztát felezzük el újból. Az egyikből nyújtsuk ki a szakállat. Egy olló vagy pizza szeletelő segítségével vágjuk bele csíkokat. Helyezzük rá a Mikulás arcára és borzoljuk össze a szakállat. A maradék tésztából készítsük el a Mikulás arcát. Alakítsuk ki a bajuszt és igazítsuk a szakállhoz. A bajusz fölé tegyünk egy kis tészta gombócot, ez lesz az orra. A sapka tetejét hajtsuk vissza és a végére tegyünk egy tészta pom-pomot. Sodorjuk egy hosszú tésztacsíkot és alakítsuk ki a sapka karimáját. Egy olló segítségével vágjuk két lyukat a szemek helyére és tegyük bele a mazsolákat. Kis tálkába keverjük ki a tojássárgáját, majd felezzük el. Feléhez keverjünk piros ételfestéket (helyettesíthetjük meggy- vagy cékla lével is) és kenjük rá egy ecsettel a Mikulás sapkájára, orrára. A sima tojássárgáját kenjük a többi helyre. Lazán fedjük le fóliával. 180 °C-on süssük 15 percig. Majd vegyük le a fóliát és süssük tovább 10-12 percig, amíg aranybarna lesz. Miután kisült rácson hagyjuk kihűlni.