Hozzávalók:

A tésztához:

1 bio citrom

30 g friss élesztő

20 g Diamant kristálycukor

300 ml tej

500 g liszt

1 teáskanál só

75 g puha vaj

Vaj a sütőforma kikenéséhez

 

A töltelékhez:

30 g szeletelt mandula

250 g áfonya (friss vagy fagyasztott)

80 g hideg vaj

80 g Diamant barna kandiscukor

 

A díszítéshez:

2-3 evőkanál Diamant porcukor

Elkészítés:

LÉPÉS 1/10

Mossuk meg a bio citromot forró vízzel, szárítsuk meg, reszeljük le a héját, és facsarjuk ki a levét. Tegyük félre a citromlevet.

 

2/10. LÉPÉS

Melegítsük langyosra a tejet, keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni.

 

3/10. LÉPÉS

Keverjük össze a lisztet és a sót, adjuk hozzá a darabokra vágott vajat, az élesztős tejet és a citromhéj felét, majd a kézi mixer tészta dagasztójával dolgozzuk sima tésztává. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 30 percig. Közben kenjünk ki a kenyérformát (30 cm-es), majd tegyük a hűtőbe.

 

4/10. LÉPÉS

Egy serpenyőben zsiradék nélkül közepes lángon enyhén pirítsuk meg a mandulát. Mossuk és tisztítsuk meg, vagy olvasztjuk ki az áfonyát. Ezután kissé törjük össze. A vajat vágjuk apró kockákra, és tegyük vissza a hűtőbe.

 

5/10. LÉPÉS

A tésztát nyújtsuk ki lisztezett munkafelületen téglalap alakúra (kb. 45 x 35 cm). A Diamant barna kandiscukrot, a maradék citromhéjat, az áfonyát, a mandulát és a vajkockákat egyenletesen oszlassuk el a tésztán.

 

6/10. LÉPÉS

A tészta alját lazítsuk fel egy spatulával vagy késsel a munkalapról. Ezután egy éles késsel (vagy pizzavágóval) vágjuk 4 egyforma széles csíkra a hosszú oldallal párhuzamosan. Majd helyezzük őket egymásra. Egy nagy késsel óvatosan vágjuk az egymásra rakott tésztacsíkokat négy egyenlő darabra. Gyorsan dolgozzunk, hogy a tésztacsíkok ne csusszanak szét. Ezután rétegezzük a tésztakupacokat egymás mellé a formába, az utolsó darabot a töltetlen oldalával a széle felé helyezve, hogy a töltelék ne ragadjon le. Ezután hagyjuk még 30 percig meleg helyen kelni.

 

7/10. LÉPÉS

Süssük alsó/felső sütésen 180 °C fokon (légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 35-40 percig. 20 perc után fedjük le sütőpapírral.

 

8/10. LÉPÉS

Vegyük ki az áfonyás fátyolkalácsot a sütőből, hagyjuk a formában 15 percig hűlni. Majd óvatosan vegyük ki a formából, és hagyjuk kissé kihűlni.

 

9/10. LÉPÉS

A porcukrot keverjük össze kevés citromlével a mázhoz, és laza csíkokban díszítsük vele a kalácsot.

 

10/10. LÉPÉS

Langyosan a legfinomabb!

Nehézségi fokozat: 1

Elkészítési idő: 60 perc

Legutóbbi bejegyzések
0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez