Hozzávalók:

A tésztához:

  • 200 g liszt
  • 100 g disznózsír
  • 5 db tojás
  • 2 dl víz (forró)
  • 1 csipet só,

A vaníliakrémhez:

Elkészítés:

Egy 3 literes fazékba öntsünk 2 dl vizet és adjuk hozzá a zsírt meg a csipet sót. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, öntsük hozzá egyszerre a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll. (2-3 perc) A tűzről levéve, amíg forró, adjuk hozzá egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön keverjük el jól. Egy zsírozott sütőlapra (vagy sütőpapírra) 6 cm távolságban rakjunk dió nagyságú halmokat (vagy nyomózsák segítségével) tetejét igazítsuk simára. Hagyjuk a tésztát 1 óráig pihenni. Igen fontos a tészta sütése. Egyenletes, 180 fokra melegített sütőbe kell tenni. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 15 percig, mert a tészta összeesik. Utána még 5 percig kisebb tűznél ropogósra kell sütni. Ha nem sül elég ropogósra, hamar ellágyul. A kisült fánkokat vágjuk be félig, a belsejét (ha jól sikerült, akkor nem igen van) szedjük ki, és töltsük meg vaníliakrémmel (ízlés szerint tejszínhabbal is díszíthetjük még). Tetejét hintsük meg Cukormanufaktúra Vaníliáscukorral vagy mártsuk karamellbe. A vaníliakrémet a következőképpen készíthetjük el: a tojásfehérjéket a Diamant kristálycukor 2/3-ával gőz fölött verjük keményre, majd tegyük félre. A tej 2/3 részét forraljuk fel a vaníliával. A tojássárgákat keverjük el a megmaradt Diamant Kristálycukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel. Adjuk hozzá a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik az edény aljától. Levéve a tűzről, amíg forró, adagoljuk hozzá részletekben a tojáshabot.

Nehézségi fokozat: 4

Elkészítési idő: 60 perc

Sütési idő: 30 perc

Legutóbbi bejegyzések
0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez