Hozzávalók:

A tésztához:

200 g liszt

150 g vaj (vagy margarin)

10 g Diamant kristálycukor

1 csipet só

1 tojássárgája

 

A feltéthez:

750 g érett körte

125 ml fehérbor

100 g Diamant kristálycukor

1 tasak vaníliás cukor

2 evőkanál sárgabaracklekvár

Diamant porcukor

Elkészítés:

1/9. LÉPÉS

Szitáljuk a lisztet egy deszkára, vágjuk apró darabokra a vajat, és a cukorral együtt terítsük szét a liszt szélén. A közepébe tegyük a tojássárgáját, a sót és 2 evőkanál jéghideg vizet, majd gyúrjuk az összes hozzávalót sima tésztává. Csomagoljuk fóliába, és tegyük egy órára hideg helyre.

 

2/9. LÉPÉS

Sodorjuk ki vékonyra, és béleljünk ki vele egy kizsírozott tortaformát, majd szurkáljuk meg villával néhányszor.

 

3/9. LÉPÉS

Süssük 200 °C-os hőmérsékleten alsó /felső sütésen (légkeveréses sütő 180 °C) kb. 15 percig.

 

4/9. LÉPÉS

Hámozzuk meg a körtéket, távolítsuk el a magházukat, és vágjuk egyenletes szeletekre. Óvatosan pároljuk meg a körteszeleteket fehérborban és cukorban (fajtától függően) kb. 5-10 percig (nem szabad szétesniük).

 

5/9. LÉPÉS

Fedjük be az elősütött alapot a körte szeletekkel csillag alakban, és szórjuk meg vaníliás cukorral.

 

6/9. LÉPÉS

Süssük 220 °C-os hőfokon alsó /felső sütésen (légkeveréses sütő 200 °C) további 20-25 percig.

 

7/9. LÉPÉS

Sütés után azonnal kenjük meg a körtés pitét baracklekvárral.

 

8/9. LÉPÉS

Kihűlés után szórjuk meg Diamant porcukorral.

 

9/9. LÉPÉS

Extra változat: Vágjuk a körtét vékony szeletekre. tegyünk 100 g kinyújtott marcipánmasszát az elősütött alapra, és egyenletesen szórjunk rá 50 g apróra vágott mogyorót. Helyezzük a körteszeleteket nagyon szorosan egymás mellé és süssük meg az előzőekben leírtak szerint.

Elkészítési idő: 60 perc

Legutóbbi bejegyzések
0

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez