Hozzávalók:
1 kg liszt
5dkg friss élesztő
125 g Diamant kristálycukor
500 ml tej
1 teáskanál só
100 g puha vaj (vagy margarin)
A töltelékhez:
100 g Diamant kockacukor
50 g mazsola
50 g apróra vágott mandula
1 tojássárgája
3 evőkanál tej
Elkészítés:
1/6 LÉPÉS
A lisztet tegyük egy tálba, csináljunk egy mélyedést a közepébe, morzsoljuk bele az élesztőt, és 1 evőkanál Diamant kristálycukorral, egy kevés langyos tejjel és a körülötte lévő liszt egy részével keverjük össze, hogy egy előtésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.
2/6. LÉPÉS
Először egy kevés liszttel gyúrjuk át újra az előtésztát, majd a maradék tejjel, sóval és vajjal, dagasszuk addig amíg a tészta el nem válik a tál aljától. Hagyjuk a tésztát meleg helyen további 30 percig kelni.
3/6. LÉPÉS
A tésztát jól gyúrjuk át a kezünkkel, és nyújtsuk ovális alakura. Ezután osszuk szét rajta a Diamant kockacukrot, a mazsolát és a mandulát, majd a tésztát a töltelékre hajtva, gyúrjuk át ismét, hogy a töltelék a tészta belsejébe kerüljön. Hagyjuk még 15 percig kelni.
4/6. LÉPÉS
Verjük fel a tojássárgáját a tejjel, és kenjük meg vele a cipót. Majd vágjuk be egyszer hosszában középen, utána pedig ezzel párhuzamosan jobbra és balra is vágjuk be rövidebben.
5/6. LÉPÉS
Előmelegített sütőben 200 °C fokon alsó/ felső sütésen (légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 50-60 percig sütjük.
6/6. LÉPÉS
Tipp:
Egy nagy cipó helyett 2-3 kisebb cipót is süthetünk. A sütési idő ekkor kb. 30-40 perc. A Poschweck – Húsvéti kenyér különösen finom, ha melegen, vajjal és/vagy lekvárral megkenve fogyasztjuk!